Piškotki

PIŠKOTEK JE MAJHNA DATOTEKA, KI SE SHRANI NA RAČUNALNIKU OB OBISKU SPLETNE STRANI.

Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani.

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zakonsko omejevanje piškotkov je predvsem posledica zlorabe tehnologije piškotkov za sledenje uporabnikom in s tem poseganja v zasebnost na spletu.

Vrste piškotkov

Piškotki imajo lahko zelo različne sestavine. Dobri piškotki so zelo koristni za obiskovalce, še posebej za seje, prijave, košarice artiklov in podobne naloge spletne strani.

Nekateri piškotki so koristni predvsem za lastnike spletnih strani. Na primer služijo za spremljaje količino obiska, torej doseg svojega spletnega mesta, posredno pa koristijo tudi končnim obiskovalcem, saj omogočajo avtorjem vsebin vpogled v to, kateri prispevki na spletni strani so za obiskovalce zanimivi, na podlagi povratnih informacij, pa lahko spletno stran približajo bralcem z zanimivejšimi vsebinami.

Nekateri piškotki pa, vsaj iz vidika Informacijskega urada, niso dobri. Ti neokusni piškotki predvsem beležijo podatke o vaših aktivnostih na spletu, ki jih potem v obdelajo in pridobljene informacije posredujejo tretjim subjektom, najpogosteje oglaševalcem. Zaradi tega se na primer različnim ljudem na spletu prikazujejo različni oglasi. Vsak vidi oglase izdelkov in storitev, ki jih bo bolj verjetno kupil. Lastnikom sledilnih piškotkov pa to omogoča večji zaslužek iz oglaševanja.

Urad informacijskega pooblaščenca deli piškotke predvsem glede na invazivnost:

Začasni ali sejni piškotki
Trajni ali shranjeni piškotki
Lastni piškotki
Drugi piškotki

Vsako vrsta piškotkov se v zakonodaji in smernicah pooblaščenca tretira drugače, kar lastnikom spletnih strani in spletnim razvijalcem otežuje doseganje skladnosti z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Lastnikom spletnih strani nalaga, da se morajo o problematiki zasebnosti piškotkov podrobno podučiti, ter o uporabi le teh osveščati tudi svoje spletne obiskovalce. V primeru invazivnejših piškotkov pa morajo od obiskovalcev pridobiti soglasje za njihovo uporabo.

Naša spletna stran uporablja sledeče piškotke, ki so obvezni za normalno delovanje strani:

Ime piškotka Namen uporabe Čas trajanja Podjetje
woocommerce_recently_viewed Beleženje informacij o zadnjih ogledanih izdelkih Seja Woocommerce
moove_gdpr_popup Beleženje nastavitev piškotkov 1 leto Lastni piškotek
NID Omogočanje prikaza lokacije na zemljevidu 1 leto Google
CONSENT Omogočanje prikaza lokacije na zemljevidu 20 let Google
_ga, _gat Piškotek, povezan s storitvijo Google Analytics. Omogoča, da spletna stran razlikuje različne uporabnike. 2 leti, seja Google
_gid Piškotek, povezan s storitvijo Google Analytics. Omogoča, da spletna stran razlikuje različne uporabnike. 1 dan Google

Nadzor nad piškotki ali kako lahko o(ne)mogočite piškotke

Če želite spremeniti način uporabe piškotkov v brskalniku, vključno z blokiranjem ali izbrisom, lahko to storite z ustrezno spremembo nastavitev brskalnika oz. piškotke za merjenje aktivnosti izklopite s klikom na okno v levem spodnjem kotu “Spremeni nastavitve piškotkov”. Po tem, ko ste delovanje piškotkov onemogočili, morate že naložene piškotke tudi lastnoročno pobrisati iz brskalnika, saj bodo v nasprotnem primeru prisotni do predvidenega zaključka trajanja.

Preberite si več o piškotkih

Če želite vedeti več o piškotkih, obiščite katero od naslednjih strani:

Upravljalec

To spletno stran upravlja podjetje Verano d.o.o.

loading